Introductie
Alle ontwikkeling, alle gebeurtenissen vinden ergens plaats. Het gebied is in die zin de optelsom van gebeurtenissen die ergens plaatsvinden en die, gegeven de omstandigheden in het gebied de leefbaarheid van het gebied bepalen. Veel gebeurtenissen ‘overkomen' het gebied, de bewoners en de ecologie van het gebied. Gebiedscoöperatie is een volgende fase van gebiedszelfbeheer, van zelfredzaamheid. Gebiedscoöperatie zorgt voor een gezonde, vitale gebiedseconomie in harmonie met de lokale omstandigheden. De coöperatiedie vanuit ‘een nieuwe coöperatieve houding’ werkt vanuit haar ‘coöperatieve MVO-agenda’ zal onherroepelijk in verbinding komen met andere stakeholders in het (werk)gebied en dat van haar leden. De bedoeling van dit traject is om bestaande coöperaties te ondersteunen bij de invulling die zij wensen te geven aan hun gebiedsverantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is het traject geschikt voor nieuwe initiatieven die op gebiedsniveau coöperatieve verbindingen tot stand wensen te brengen.
Werkwijze
Dit traject wordt aangeboden in twee varianten:
1) Regulier vanuit CO-OP Champions, omvattend de begeleiding van de oprichting van een gebiedscoöperatie; coöperatief-bestuurlijke begeleiding gedurende de kwartiermakersfase; desgewenst advisering ten aanzien van coöperatieve product- en dienstontwikkeling.
2) Specifiek bij keuze voor het Rijnlands coöperatieve gebiedsmodel van De Coöperatieve Samenleving (DCS), een landelijke coöperatie van gebiedsgerichte coöperaties waarvan CO-OP Champions als lid deel uitmaakt van het bestuur. Het DCS-Rijnlands gebiedsmodel wordt aangeboden in de vorm van een meerjarig programma met twee hoofdonderdelen: "Het Gebied is de Klas” en “Het Gebied is de Kas”, specifiek verbonden aan de juridische context van de Omgevingsweten instrumenten van het EU DG Regio-beleid. Het deel 'coöperatie-oprichting' en 'coöperatie-ontwikkeling' omvat twee modules die binnen de Klas en worden aangeboden door CO-OP Champions. Het geheel wordt in teamverband verzorgd vanuit DCS.
Doel en resultaten
Afhankelijk van de gekozen variant en in overleg:
- De creatie van een netwerk van gebiedsverbonden partijen (1 & 2);
- De oprichting van een gebiedscoöperatie (1 & 2);
- De ontwikkeling van gebiedscoöperatieve producten en diensten (1 & 2);
- Een gezamenlijk gebiedsmanifest (1 & 2);
- Een gebiedseconomische agenda geborgd in een gebiedsarrangement (2);
- Deelname aan een meerjarig gebiedsleerprogramma (2);
- De inrichting van een gebiedsbancair stelsel (2);
- Portfoliomanagement van gebiedsverbonden initiatieven (2);
- Rijnlands geborgde gebiedsontwikkeling en gebiedswaardecreatie (2).
Geïnteresseerd?
Neem contact op via onderstaand formulier voorhet maken van een afspraak voor een nader introductiegesprek en het maken van een conceptplanning.