background

Coöperatie oprichting

Klaar voor de start!


CO-OP Champions hielp de afgelopen tien jaar misschien wel 100 coöperaties bij hun oprichting. We kiezen vaak voor 'doorleefde' statuten op maat. Maar het kan ook heel anders: met het ‘lerende' model van de ‘flitscoöperatie’; bovendien—zoals de naam suggereeert—heel gemakkelijk en snel op te richten. Vaak een serieuze optie om te overwegen! Zodat je zéker niet eerst een BV of Stichting hoeft op te richten… Bij CO-OP Champions krijgen jullie bij je oprichting er meteen een 'stoomcursus’ Coöperatie bij. Dan zijn jullie vervolgens helemaal ‘klaar voor de start’.


e coöperatie is -heel prettig- vormvrij en beweeglijk. Dat kan voorafgaande aan de oprichting ook best lastig zijn. Want wat moet je allemaal regelen voordat je van start kunt? Ik neem jullie aan de hand en geef jullie snel het vertrouwen dat het allemaal goed komt.

Anders dan de meeste (lokale) notariskantoren: wij hebben geruime ervaring met coöperatie in de praktijk en het helpen oprichten van coöperaties. Coöperaties van ondernemers, van samenwerkende organisaties en voorburgerinitiatieven. Iedere coöperatie is uniek en toch zijn er universele principes. Ik help jullie aan doorleefde statuten op maat. Na een kennismakingsgesprek komen we bijeen voor een ‘ontwerpworkshop’ van een uur of drie-vier. Voorafgaand ontvangen jullie een ‘Huiswerkdocument' met alle ‘ins’ en ‘outs’ van de coöperatie in toegankelijke taal. We bespreken dan samen alle aspecten van doelstelling, lidmaatschap, governance en financiering die nodig zijn. Een week of twee later komen we opnieuw bijeen voor een ‘revisieworkshop’ waar we de conceptstatuten bespreken waarvoor ik inmiddels een concept voor jullie heb gemaakt.

Het kan ook gebeuren dat je nu nog niet kunt of wilt bedenken hoe je het allemaal wilt hebben. Soms moet je snel oprichten bijvoorbeeld om een contract te kunnen tekenen—zonder hoofdelijke aansprakelijkheid. Of je wilt heel nadrukkelijk je coöperatie ‘lerend’ ontwikkelen. In deze gevallen is het model van de lerende ‘flitscoöperatie’ dat we ontwikkelden mogelijk de oplossing voor jullie. De flitscoöperatie heeft hele ‘dunne’ statuten: eigenlijk hoef je alleen de naam en doelstelling aan te passen. We definiëren vervolgens in een ‘preambule’ in de oprichtingsakte een kwartiermakersperiode van bijvoorbeeld twee jaar, gedurende welke jullie een begeleid proces doormaken. De kwartiermakersperiode, als jullie precies weten hoe jullie je coöperatie willen structureren, sluiten we dan af met een statutenwijziging.

Omdat wetgeving steeds weer verandert, werk ik samen met een Amsterdams notariskantoor met veel aanvullende, juridische kennis over de coöperatie. Als jullie niet zelf een notaris hebben, is mijn advies bij deze notaris op te richten. Dan weet je zeker dat alles in detail klopt. Zij regelen overigens ook meteen jullie inschrijving bij de Kamer van Koophandel.


Ik ben niet fiscaal opgeleid en geef derhalve geen fiscaal advies. In alle gevallen is het raadzaam een fiscalist te raadplegen of tenminste een goede accountant. Als jullie daar behoefte aan hebben, kan ik jullie met een goede fiscalist in contact brengen.


Geïnteresseerd? We helpen jullie graag!