Introductie
Het stramien dat we normaal doorlopen om tot ‘doorleefde statuten’ te komen is een intensief proces en vraagt gedurende die paar maanden veel aandacht vanuit het denken. Jullie zijn druk bezig om uit te maken hoe jullie de coöperatie op alle belangrijke onderdelen willen inrichten. Ook terwijl jullie niet zelf de teksten hoeven te schrijven. Het dilemma daarbij is dat, afhankelijk van de mate van detail waarin je bijvoorbeeld een businessplan al hebt uitgewerkt, je aan het begin van de rit vaak alles eenvoudigweg nog niet weet. De tweetraps-benadering van oprichting middels een ‘flitscoöperatie’ en een latere statutenwijziging kan dan heel prettig zijn. Dan kun je nu snel beginnen en groeit jullie denken over de interne structuur mee met de mate waarin jullie er in slagen aan activiteiten neer te zetten van wat jullie nu voor ogen hebben. Samenwerking blijft vaak onvoorspelbare elementen in zich houden en de ervaring van de kwartiermakersperiode te gebruiken om de structuur te ontwerpen die echt passend is, kan een geschikte keuze zijn. Veel initiatieven voelen zich aangetrokken tot een dergelijke ‘lerende coöperatie’. Met mogelijk als bijkomend voordeel dat je de flitscoöperatie letterlijk binnen twee dagen kunt oprichten als dat moet.
Na oprichting hebben we in beginsel elk kwartaal contact om de voortgang te bespreken, het leerproces te monitoren, vragen te bespreken die waarschijnlijk zullen leven, het inhoudelijke stappenplan te concretiseren tot de statutenwijziging, en te werken een voortschrijdend “Overgangsreglement” dat als basis zal dienen voor de statutenwijziging. Dit zijn geen lange sessies, maar heel goed om de discipline er in te houden en te zorgen dat er geen dingen ‘mis’ gaan op basis van jullie nog ‘dunne’ statuten.
Werkwijze
Uiteindelijk zullen we aan het einde van een jaar of twee dezelfde inhoud hebben besproken als in het geval van de oprichting middels ‘doorleefde statuten’. Op de korte termijn echter is de procedure heel eenvoudig:
- Jullie vullen onderstaand belangstellingsformulier in en we hebben vervolgens telefonisch contact om het plan en bijbehorend tijdschema door te spreken en bespreken meteen jullie voorkeuren ten aanzien van de notaris die jullie zal oprichten: een eigen notaris of de Amsterdamse notaris waar wij vaak mee werken;
- Jullie geven akkoord op de offerte;
- Jullie vullen onderstaand formulier “Oprichting flitscoöperatie” in;
- Jullie ontvangen het Huiswerkdocument en we spreken een online sessie af van ongeveer een uur voor een korte presentatie over de coöperatie en om ruimte te geven voor het beantwoorden van vragen;
- Wij maken de conceptakte op, desgewenst inclusief een Preambule, hetgeen we bij oprichting volgens het model van een flitscoöperatie aanraden;
- Jullie geven groen licht op het concept en ontvangen daarop de factuur;
- De notaris van jullie keuze organiseert de identificatie en het passeren van de akte, evenals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- Daarna houden we, zoals aangegeven, periodiek contact tot de statutenwijziging en nadat jullie akkoord geven op een tweede offerte.
Doel en resultaten
- Voldoende kennismaking met de coöperatie;
- Oplevering concept oprichtingsakte;
- Begeleiding van denotaris naar keuze;
- Start van een begeleid leertraject;
- Voorbereiding t.z.t. van de statutenwijziging.
Geïnteresseerd?
Neem contact op via onderstaand formulier voor het maken van een afspraak voor een nader introductiegesprek en het maken van een conceptplanning.